Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο πρωθυπουργό του Λιβάνου

Εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου στον διπλωμάτη, Μουστάφα Αντίμπ, που ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης της Βηρυτού από τον απόηχο της φονικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου.

Ο μέχρι σήμερα πρεσβευτής του Λιβάνου στη Γερμανία εξασφάλισε τουλάχιστον 66 ψήφους, δηλαδή την υποστήριξη πάνω από των μισών από τους 120 βουλευτές, έπειτα από την απόφαση του χριστιανικού κόμματος Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα να τον προτείνει.

Νωρίτερα, το όνομά του είχαν προτείνει οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ο πρώην πρωθυπουργός, Σαάντ αλ-Χαρίρι, που ηγείται του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος της χώρας, και ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, του οποίου Αντίμπ υπήρξε σύμβουλος στο παρελθόν.

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου διέθετε 128 βουλευτές, αλλά οκτώ βουλευτές παραιτήθηκαν μετά την έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας, που στοίχισε τη ζωή σε 190 ανθρώπους και άφησε 300.000 άστεγους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γάλλος προέδρος άσκησε πιέσεις στους αρχηγούς των κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο πριν λίγες μέρες, αφού περασμένη εβδομάδα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο ως προς τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φτάνει απόψε στη Βηρυτό για διήμερη επίσκεψη και αναμένει δεσμεύσεις για βαθιές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις από την ηγεσία της χώρας, προκειμένου να αποδεσμευτεί η διεθνής βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί